Despre Pizza

Lucruri interesante despre pizza

Cui nu ii place pizza? Copii se innebunesc dupa ea, pentru adulti o comanda de pizza este cea mai simpla metoda de a manca ceva delicios si consistent. Dar cati dintre noi ia un moment sa reflecte la istoria acestui fel de mancare atat de popular in zilele noastre sau la alte detalii interesante despre pizza?

Pizza nu a aparut in Italia

Desi Italia secolului al XIX-lea este vazuta drept tara in care a fost inventat delicioasa pizza, este posibil ca originile acestui fel de mancare sa fie plasate in cu totul alta zona geografica. Dovezi provenind din imperiile roman, grec si persian atesta existenta unui concept asemanator: diferite tipuri de paine, modelata in forma rotunda, acoperita cu diferite ingrediente. Un lucru e sigur, pizza a aparut cu mult inainte ca Italia ca tara sa fi fost fondata. Ruinele orasului Pompeii contin dovezi arheologice care indica bucatarii in care se pregatea pizza.

Prima pizzerie din lume a fost deschisa in 1830 in Napoli

“Antica Pizzeria” este numele acestui local, care si-a deschis portile in anul 1830 in orasul italian Napoli. Acesta este situat strada Port Alba, la nr. 18 si inlocuia standul stradal pe care aceeasi fondatori il deschisesera in 1738. Interesant si cu adevarat incredibil, Antica Pizzeria inca functioneaza si astazi.

Branza nu a fost unul dintre ingredientele retetei initiale

Primele versiuni de pizza nu contineau nici branza, nici rosii. Branza era adaugata abia in 1889 de un bucatar italian Raffaele Esposito intr-o pizza preparata special pentru regina Margherita. Aceasta continea branza, busuioc si sos de rosii pentru a simboliza cele trei culori ale steagului italian. De aici, numele renumitei pizza Margherita.

Americanii au o luna dedicata acestui fel de mancare

Statisticile spun ca 93% dintre americani mananca pizza cel putin o data pe luna, iar pizzeriile reprezinta 17% din totalul restaurantelor din Statele Unite. Poate aceste date justifica faptul ca, inca din 1987, Congresul a declara luna octombrie luna nationala dedicata pizzei.

Recordurile pentru cea mai mare pizza sunt discutabile

Cum pot fi recordurile discutabile? Ei bine, totul depinde de forma si de cum pizza e taiata. Daca e sa ne luam dupa cartea Guinness, cea mai mare pizza cu forma circulara in lume a fost facuta la supermarketul Norwood  din Africa de Sud in anul 1990. Aceasta avea peste 37 de metri lungime si era groasa de 20 de centimetri. Pe cantar, aceasta pizza depasea 1800 de kilograme. Cea mai mare pizza dreptunghiulara a fost facuta in Iowa de o echipa de 200 de bucatari. La producerea ei s-au folosit cam 2000 de kilograme de branza. Peste 5000 de persoane s-au infruntat din gigantica pizza, mancand cate 10 felii fiecare.

Americanii mananca mai multa pizza in duminica cu Super Bowl decat in orice alta zi a anului

Se estimeaza ca 58% dintre americani comanda pizza în ziua de Super Bowl. Aceasta zi este cea mai importanta zi din an pentru pizzeriile care fac livrari la domiciliu. Eu de obicei comand pizza la domiciliu de aici. Voi de unde comandati? Oare cata pizza se mananca in Bucuresti? Cand se consuma cea mai mare cantitate de pizza in Romania?